سرمایه داری و ژنتیک

 

بحران اقتصادی هنوز گریبان کشورهای صنعتی را رها نکرده است. هر روز پیش بینی های خوش بینانه ای ابراز می شود، ولی به واقعیت در نمی آید. بدتر از هه اینکه بیکاری نه تنها پایان نمی پذیرد، بلکه بر تعداد بیکاران افزوده می شود. بیکاری مشکل بزرگ دنیای سرمایه داری است، چون نه تنها ثبات جامعه را در معرض خطر قرار می دهد، شکوفائی اقتصاد را نیز به تاخیر می اندازد.

 

 

با این احوال سرمایه داری خود را برای دوران پس از بحران آماده می کند. انحصارهای بزرگ درهم ادغام می شوند تا انحصارهای بزرگتر ملی و فراملیتی بوجود آورند. تکنیک های جدیدی بکار گرفته می شود، فرآورده های بیشتر و تازه تری به بازار می آیند که باید هر چه بیشتر و سریعتر آنها را آب کرد. و بدین منظور باید در رقابت در بازار بر دیگران پیشی جست و بازارهای ملی و جهانی را بیشتر در اختیار گرفت.

 

 

آنچه در این دوران تازگی دارد دست اندازی انحصارها و به خصوص انحصارهای آمریکائی تولید دارو به دانش ژنتیک در زیست شناسی است. امروز نقشه ژنتیک انسان با دقت کم و بیش زیادی در دست است. میلیاردها ژن با نظم و ترتیب دقیق بر روی 23 جفت کروموزم انسانی قرار گرفته اند که هر یک مسئول بروز صفتی از صفات انسان و یا مسئول یکی از بیماریهای موروثی در انسان است. این ژنها هنوز به تمامی شناخته نشده اند اما شاید بتوان گفت کمتر روزی می گذرد که پژوهشگران ژن تازه ای کشف نکنند. با شناخت ژنهای مسئول بیماریهای موروثی می توان با وسایلی از تاثیر آنها جلو گرفت و انسان را برای همیشه از این بیماریها نجات داد.

 

 

ژنتیک یکی از عرصه هایی است که غولهای آمریکائی تولید دارو بدان روی آورده اند و سرمایه های کلانی بدان اختصاص داده و می دهند. در آزمایشگاههای خصوصی انحصارها، بهترین متخصصین ژنتیک به پژوهش می پردازند، پژوهشهای ژنتیک را به انحصار این آزمایشگاه ها در می آورند که نتیجه آنها(لااقل در آنجا  که رقابت و سود انحصارها مطرح است)، برخلاف آزمایشگاه های همگانی، انتشار نمی یابد و به عنوان مالکیت خصوصی، از محیط علمی پنهان می ماند و طبیعتا کار پژوهش همگانی در این زمینه را به رکود می کشاند. در کار علمی تا کنون همه کشفیات انتشار می یافت و هر پژوهشگری می توانست از تحقیقات همکاران خود بهره برداری کند و بر اساس آنها علم را به پیش براند. اما با پیدایش موسسات تحقیقی خصوصی ژنتیک، کشفیات تازه در محدوده موسسه زندانی می شوند و مورد استفاده سرمایه دارانی قرار می گیرند که این موسسات را به کار انداخته اند.

 

 

سابقا در آموزش امپریالیسم می خواندیم که انحصارات امتیازات اختراعات علمی و فنی را می خرند و آنها را در کشوهای میز خود راکد می گذارند برای آنکه رقبا بدانها دست نیابند و زیانی متوجه انحصارها نشود. توجه کنید:

"تثبیت قیمت های انحصاری ولو بطور موقت تا درجه ای موجب از بین رفتن انگیزه ترقیات تکنیکی و در نتیجه هرگونه پیشرفتی می گردد. به علاوه این امکان اقتصادی را بوجود می آورد که از ترقیات تکنیکی به طرز ساختگی جلوگیری شود. مثال؟ اوئنس نامی(Owence) در آمریکا یک ماشین بطری سازی اختراع نمود که در امر تولید بطری انقلابی بوجود می آورد. کارتل آلمانی صاحبان کارخانه های بطری سازی، امتیاز اختراع اوئنس را خریداری می کند و در کشوی میز خود جای می دهد و از عملی کردن آن جلوگیری می کند"(لنین، امپریالیسم مرحله نهائی سرمایه داری).

 

 

همین پدیده امروز در مورد ژنتیک در برابر ما است. موسسات پژوهشی همگانی(آکادمیک) که نه از چنین وسایل مالی و مادی عظیمی برخوردارند و نه چنان متخصصان برجسته ای، آنهم به وفور، در اختیار دارند و بالاخره نه از کشفیات موسسات خصوصی که محرمانه اند برخوردار می شوند، طبیعی است که کار زیادی نمی توانند انجام دهند.

تحقیقات ژنتیک خواه در انسان یا حیوان یا نبات بازارهای وسیعی را به انحصارهای امپریالیستی نوید می دهد.

انحصارهای تولید کننده دارو از هم اکنون در این جنگ ژن ها وارد شده اند. اکنون هر نوآوری حاصل از دستکاری در ژن ها ممکن است مانند هر اختراع یا اکتشاف علمی دیگر امتیاز(Brevet) خود را داشته باشد که استفاده از آن بدون رضایت صاحب امتیاز برای دیگران ممنوع باشد. شرکتهای انحصاری تولید دارو کشفیات علمی را به انحصار خود در می آورند و با استفاده تجاری از آنها سود فراوانی می برند. شگفت نیست اگر تولید کنندگان بزرگ دارو از هم اکنون برای مالکیت خصوصی بر ژن با یکدیگر به رقابت برخاسته اند.(نقل از نشریه "راه آینده" مورخ فروردین ماه 1347 شماره 5).

 

بر گرفته از توفان شماره   175 مهر ماه 1393 اکتبر سال 2014،  ارگان مرکزی حزب کار ایران(توفان)

صفحه حزب کار ایران (توفان) در شبکه جهانی اینترنت

www.toufan.org

نشانی پست الکترونیکی(ایمیل)

toufan@toufan.org

وبلاگ توفان قاسمی

http://rahetoufan67.blogspot.se/

وبلاگ ظفرسرخ

http://kanonezi.blogspot.se/

وبلاگ کارگرآگاه

http://www.kargareagah.blogspot.se/

 سایت کتابخانه اینترنتی توفان

 http://toufan.org/ketabkane.htm

سایت آرشیو نشریات توفان

http://toufan.org/nashrie_tofan%20archive.htm

توفان در توییتر

https://twitter.com/toufanhezbkar

توفان در فیسبوک

https://www.facebook.com/toufan.hezbekar

 توفان درفیسبوک به زبان انگلیسی

https://www.facebook.com/pli.toufan?fref=ts