بحران کرونا رقابت امپریالیست‌ها را تشدید کرده است

 

بروز غیرمترقبه «کرونا» بسیاری از مناسبات امپریالیست‌ها را برهم ریخت و تضادهای آنها را برملا کرد و این تضادها موجباتی را فراهم آورد که سطح آگاهی مردم در اثر مشاهده این تضادها ارتقاء پیدا کند. دولت آلمان، که تا دیروز از ادغام اروپا و همبستگی مردم آن به عنوان دست‌آورد بزرگ اتحادیه اروپا سخن می‌گفت، به یکباره دستور داد تا مرزهایش را به روی سایر اتباع اروپائی ببندند، از بستری‌کردن بیماران آنها جلوگیرند، از صدور دارو، وسایل بهداشتی، داروها و مواد ضدعفونی، روپوش، دستکش و ماسک حفاظتی، دستگاه‌های تنفس مصنوعی و ... به سایر ممالک اروپا ممانعت کنند. همه چیز باید برای نجات آلمانی در آلمان به کار گرفته شود. منطق آلمان‌ها همان منطق «ترامپ» بود: «اول آلمان»

در تاریخ ۲۸/۴/۲۰۲۰ به گزارش نشریه آلمانی Tagesspiegel «تاگس اشپیگل» ۶ میلیون ماسک خریداری شده توسط آلمان در کشور آفریقائی کنیا مفقودالاثر شد. در روز دوشنبه، اول اردیبهشت ۱۳۹۹ هفته‌نامه آلمانی Spiegel «اشپیگل» از ماموریت موساد برای سرقت کالاهای پزشکی خبر داد. به گزارش این هفته‌نامه: «سازمان اطلاعات خارجی اسرائیل (موساد) فعالانه برای مبارزه با «ویروس کرونا» وارد عمل شده است. پیش‌تر «بنیامین نتانیاهو»، نخست وزیر اسرائیل، اعلام کرده بود که تجهیزات این رژیم برای مبارزه با «کرونا» کافی نیست، به همین دلیل دولت وی از هر طریق و امکانی برای دستیابی به وسایل مورد نیاز، از جمله ماسک و دستگاه‌های تنفسی اقدام می‌کند».

براساس همین گزارشات: «رسانه‌های دیگر گزارش داده‌اند که مأموران «موساد» در کشور‌های گوناگون به شکار وسایل می‌پردازند و پیش آمده است که آنها محموله‌ای را که برای کشور دیگری تهیه شده بوده، خریده‌اند.» این در حالی است که این روز‌ها رقابت برای خرید تجهیزات پزشکی و حفاظتی و «قاپ‌زدن» کالا‌هایی که برای یک کشور دیگر در نظر گرفته شده‌اند، به امری رایج در بین کشور‌های غربی تبدیل شده است.

Spiegel «اشپیگل» همچنین به نقل از «Ronen Bergman»، خبرنگار نیویورک تایمز، نوشته که «موساد» در یک مورد تلاش کرده است که اقلامی را از آلمان به اسرائیل منتقل کند، اما مقامات مسئول آلمانی به موقع متوجه شده و جلوی آن را گرفته‌اند».

حال به سند دیگری از جانب «Euronews» توجه کنید:

«مقام‌های دولت محلی در برلین آلمان می‌گویند با دستور دونالد ترامپ به شرکت 3M تولیدکننده ماسک‌های تنفسی، ۲۰۰ هزار ماسک سفارش پلیس برلین در بانکوک و پیش از بارگیری به سوی آلمان، متوقف و به سوی آمریکا تغییر مسیر داده است. مقام‌های برلین این اقدام دولت آمریکا را «دزدی دریایی مدرن» خوانده‌اند. دولت محلی برلین می‌گوید این ماسک‌ها در بانکوک تایلند «ضبط و مصادره» شده‌اند. روز جمعه، چهارم آوریل، آقای ترامپ گفت که با استناد به اختیارات قانونی خود مصوب در قانون کنترل تولید در زمان جنگ، تلاش کرده که پاسخگوی نیازهای داخلی ناشی از شیوع ویروس کرونا باشد. رئیس جمهوری آمریکا گفته: «ما به این اقلام برای مصرف داخلی نیاز فوری داریم. ما باید آنها را در اختیار داشته باشیم». خبرگزاری Reuters از فرانسه گزارش داد: «Valérie Pécresse، فرماندار ناحیه Île-de-France، گفته تهیه ماسک مانند جستجو و رقابت برای پیداکردن گنج شده است». «من به یک محموله ماسک، که موجود بود، دست پیدا کردم، اما بعد آمریکایی‌ها - نمی‌گویم دولت آمریکا- آمدند و روی دست من بلند شدند و سه برابر من قیمت پیشنهاد کردند و گفتند که پول را هم حاضرند جلوجلو بپردازند».

«Euronews» می‌نویسد:  «3M ، یکی از بزرگترین تولیدکنندگان ماسک‌های تنفسی در آمریکا، می‌گوید کاخ‌سفید با استفاده از قانون کنترل تولید در زمان جنگ به این کارخانه دستور داده که سفارشات تولید ماسک‌های  N95از سوی کانادا و آمریکای لاتین را متوقف کند و الویت را به سفارشات داخلی، که از سوی مرکز فدرال مدیریت بحران (فیما) دریافت می‌کند، بدهد. این شرکت گفته ضمن متابعت از فرمان کاخ‌سفید نگران است که متوقف‌کردن سفارشات دیگر کشورها چون کانادا، علاوه بر تبعات منفی بر امور انسان‌دوستانه، به اقدامات متقابل از سوی دیگر کشورها بینجامد».

بروز ناگهانی «کرونا» متحدانِ دوست را بیکباره در مقابل هم قرار داد و بطلان این نظریه را در میان امپریالیست‌ها و متحدان‌شان، که گویا «دوست آن باشد که گیرد دست دوست / در پریشان حالی و درماندگی» ثابت کرد.

حُقه‌بازی و رقابت با سبک راهزنانه و ضدبشری به اینجا ختم نمی‌شود. شکار غیراخلاقی ماسک و داروهای ضدعفونی و دستگاه‌های تنفسی تنها در آغاز کار بود. سرمایه‌داران اکنون در پی اختراع واکسن «کرونا» هستند تا بتوانند با تولید میلیاردی آن در جهان هر سال میلیاردها دلار به جیب بزنند. این سبک کار غیراخلاقی در میان کشورهای اروپائی حاکم است، از لهستان گرفته تا دانمارک، هلند، فرانسه، ایتالیا، اسپانیا همه درگیر آن بوده‌اند. روش‌های آنها تا به امروز چنین بوده است. این همان موهوماتی است که رهبران این کشورها تحت عنوان «ارزش‌های متمدنانه اروپائی» برای فریب مردم مطرح می‌کنند.

کشورهای قدرتمند، نظیر آمریکا، تلاش کرده‌اند همه کارخانه‌ها، آزمایشگاه‌ها و مراکز بزرگ پژوهشی را در جهان، که از نظر ظرفیت و توانائی در سطحی هستند که به پژوهش در اختراع و یا کشف واکسن «کرونا» بپردازند، تصاحب کنند، تا انحصار تولید این دارو را در دست بگیرند. آمریکائی‌ها در سازمان‌های بین‌المللی وابسته به سازمان ملل مخالفت خویش را با توزیع عادلانه این دارو اعلام داشته و مخالفت کردند که کشوری که به این دارو دست پیدا می‌کند، فاقد حق امتیاز باشد و موظف گردد این دارو را دراختیار همه کشورهای جهان به صورت عادلانه قرار دهد. آمریکا که با توانائی‌های مالی، علمی، مالکیت تعداد فراوانی آزمایشگاه‌های داروئی و درمانی در جهان، سازمان‌های جاسوسی و فشار، تجربه در تروریسم دولتی و نقض حق حاکمیت ملی کشورها بهترین برگ برنده را در دست دارد، با همان سیاست «اول آمریکا» تلاش فراوان می‌کند که ابتکار عمل را خودش در دست بگیرد و ملت‌های جهان را وابسته به خود گرداند. غول آمریکا می‌خواهد شیشه عمر مردم جهان را در دستان خود بگیرد و از آشامیدن خون آنها فربه شود.

دولت آلمان از ترس اینکه آمریکا شرکت‌های داروئی آنها را که مشغول پژوهش در عرصه یافتن واکسن «کرونا» هستند، تصاحب کند، خودش در شرکت‌ها به عنوان دولت شریک می‌شود تا با حق رأی خود مانع شود که آمریکا قادر به تصاحب این کارخانه‌ها گردد. از جمله دولت آلمان با پرداخت ۳۰۰ میلیون یورو ۲۳ درصد سهام کارخانه Curevac را که قصد دارد در ماه ژوئیه ۲۰۲۰ وارد بورس نیویورک گردد، خریده است. این اقدام آلمان مانع از آن خواهد شد تا در بازار بورس شرکت‌های آمریکائی شرکت آلمانی را ببلعند.

یافتن «واکسن کرونا» در رقابت امپریالیستی جنبه حیاتی دارد. تنها سه منبع‌اند که امکان دستیابی به این واکسن را احتمالا دارا می‌باشند. آمریکا، چین و اتحادیه اروپا. رقابت بی‌رحمانه‌ای که درگرفته است، هنوز ابعادش روشن نیست. برای دستیابی به این واکسن معجزه‌آسا به ویژه آمریکا از هیچ کوشش زشتی خودداری نخواهد کرد. در اینجا بحث بر سر میلیاردها دلار سود خالص در سال است. از هم اکنون به دروغ شایع می‌سازند که فلان شرکت آمریکائی این واکسن را کشف کرده است. فوراً سهام این شرکت به طور سرسام‌آور ترقی می‌کند و این روش برای مبارزه روانی با سایر رقبا اهمیت دارد. اخیراً ادعا شده است که واکسنی به نام «واکسن کرونا» نمی‌تواند وجود داشته باشد، زیرا به علت پیچیدگی این ویروس باید چندین نوع واکسن تولید کرد که به انسان‌های بیمار گوناگون بخورد. تبلیغاتی هم در این عرصه وجود دارد که همه این واکسن‌ها سمی و خطرناک هستند و نباید فوراً از آن استفاده کرد. تمام این تبلیغات و شایعات بخشی از مبارزه امپریالیست‌ها بر ضد یکدیگر و سیاست بازاریابی و تخریب رقیب است. ولی بزرگ‌ترین بخت با آمریکائی‌هاست، زیرا مهم‌ترین شرکت‌های بزرگ داروئی را با تمام امکانات و تجارب موجود در اختیار دارند.

از جمله شرکت‌های داروئی درجه یک جهانی به نام‌های Merk & Co., Johnson & Johnson, Pfizer که هر کدام در سال ۲۰۱۹ بیش از ۴۰ میلیارد دلار درآمد داشته‌اند. از ۵ شرکت زیست‌فن‌آوری Biotechfirma در جهان چهار عدد آن به آمریکا تعلق دارد از جمله دو شرکت درجه اول Amgen و  Gilead Sciencesکه ارزش آنها در بازار بورس به ترتیب ۱۱۹ میلیارد یورو و ۸۳ میلیارد یورو میباشد. ولی اینکه بخت آمریکا در این عرصه زیاد است، هنوز به معنی حل مشکلاتِ در پیش نیست. فرض کنیم که امروز یک شرکت آمریکائی موفق شود واکسن معجزه‌آسای «کرونا» را کشف کند و پس از آزمایش بر روی حیوانات و سپس انسان‌ها و بیماران «کرونا»ئی، موثربودن این دارو را تأیید کند. از امروز به فردا که نمی‌شود چند میلیارد آمپول واکسن تهیه کرد. اساساً این مقدار آمپول و سوزن تزریق در جهان وجود ندارد. هیچ کشوری در جهان وجود ندارد که با علم غیب از قبل دانسته باشد و یا بداند که عنقریب «ویروس کرونا» ظاهر می‌شود و باید میلیاردها آمپول و سوزن تزریق، مواد اولیه لازم، وسایل حمل و نقل جهانی میلیاردها واکسن را تهیه دید. هیچ کشوری آنقدر دیوانه نیست که از سال‌ها و ماه‌ها قبل به تولید محصولاتی بپردازد و انبار کند که نداند می‌تواند از آن استفاده نماید یا خیر. هیچ کشوری آمادگی آنرا ندارد که با میلیاردها دلار با ریسک بالا در این قمارِ خانمان‌برانداز شرکت کند.

حال رقابتی عظیم بر سر تولید این آمپول‌ها در گرفته است. هر کشوری تلاش دارد با تولید یک حداقلی از آنها در صورتی که خودش کاشف واکسن بود، فوراً بازار را با توزیع سریع در دست بگیرد. آمریکا ۵۰۰ هزار آمپول تهیه دیده است و می‌خواهد سایر شرکت‌ها را نیز در زمان نیاز فوراً تصاحب کند، تا مانع شود که داروی رقیب، اگر همزمان بیرون آمد، بازار را اشباع نماید.

در این میانه هیچکدام از این کشورها نمی‌توانند نقش چین را نادیده بگیرند. حتی اگر آمریکائی‌ها کاشف واکسن شوند، آنرا بدزدند، با زور تصاحب کنند و به خواهند آنرا به صورت انبوه و میلیاردی تولید نمایند، باید این تولید برایشان ارزان تمام شود تا برای سایر کشورها قابل خرید باشد و رقبا را از میدان بدر کند. هیچ تضمینی نیست که شرکت‌های «خصوصی» و یا «دولتی» احترام به حق امتیاز دولت آمریکا را رعایت کنند و آنرا محفوظ بدارند. خود آمریکائی‌ها بانی این قانون جنگل در جهان‌اند. از این گذشته چند کیلو مواد آزمایشگاهی شیمیائی را می‌شود در آزمایشگاه‌های آمریکا و یا اروپا تهیه دید، ولی اگر قرار باشد میلیاردها کالا تولید گردد، باید میلیون‌ها تن مواد اولیه شیمیائی تولید شود که همان مواد اولیه واکسن‌ها خواهد بود. با توجه به تمرکز تولید مواد شیمیائی در چین و هند همه این کشورها باید این مواد را از چین و یا هند به کشور خود وارد کنند. حال این چین و یا هنداند که می‌توانند دبه در آورند و با وقت‌کُشی به آمریکا و اروپا فشار وارد آورند.

وقتی پای منافع در میان باشد، همانطور که وزیر جنگ آمریکا، «Mark Esper» گفت: «آنچه به حساب می‌آید، سود» است. بیان چنین سخنانی از زبان وزیر جنگ به جای وزیر بهداشت گواه آن است که آمریکا تا مرز استفاده از نیروی نظامی برای تأمین منافع‌اش و تهدید رقبا رفته است. وقتی سود و منافع فقط به حساب آید، تمام آن موعظه‌خوانی‌ها به نام «همبستگی جهانی»، رفاقت و دوستی ملل، احترام متقابل، ارزش‌های متمدنانه، جامعه ارزشی و... را باید به دور ریخت و امپریالیست‌ها در آن عرصه پیشتازند.

در زمان «أوباما» که این روش خشونت «ترامپ» را ظاهراً نمایندگی نمی‌کرد، وقتی پای خرید واکسن‌های مربوط به «ویروس سارس» به میان آمد، آمریکا با بستن قراردادهائی بالغ بر ۶۰۰ میلیون دلار مانع شد که واکسن‌های ضروری به دست کشورهای فقیر و یا کشورهای نوظهور اقتصادی برسد. بسیاری از مردم این کشورها جان باختند، زیرا توزیع این داروها بر اساس نژادی صورت می‌گرفت. اینکه کدام کشور و ملّت حق مساوی در استفاده از این دارو را دارند، از هم اکنون می‌توان درک کرد. تقسیم این دارو تنها بر اساس سود و قدرت انجام می‌گیرد و نه انسانیت. نژادپرستی و فاشیسم سخن نخست را می‌گوید.

دولت آمریکا برای اینکه از هم اکنون تمام موانع پیش پای خود را بردارد، سازمان بهداشت جهانی را، که مانع اجرای این سیاست می‌داند، به شدت مورد حمله قرار داد و از آن خارج شده است. پس آمریکا در توزیع «واکسن کرونا» خود را از این به بعد مطیع دستورات سازمان بهداشت جهانی نمی‌داند. از این گذشته آمریکا با تشویق مردم به مبتلا‌شدن به این ویروس دارد زمینه گسترده‌ای برای فروش و مصرف این دارو از قبل تهیه می‌بیند. «ترامپ» به مناسبت سالگرد جشن استقلال آمریکا، اعلام کرد که مردم در نمایشات بزرگ حاضر شوند، از نزدیکی به هم نه‌هراسند، از زدن ماسک خودداری کنند، زیرا آمریکا قصد ندارد حقوق اساسی مردم را، که در قانون اساسی آمریکا بازتاب یافته است، زیرپا بگذارد. برای «ترامپ» ممانعت از ابتلا و شاید مرگ مردم در تناقض کامل با حقوق دموکراتیک مندرج در قانون اساسی آمریکاست! سلامت و جان مردم برای حفظ سود به بهانه حمایت از حقوق دموکراتیک ملعبه دست سرمایه‌داران سودجو شده است. نگذاریم که با تبلیغات فاشیستی ما را فریب دهند.

 

برگرفته از توفان شـماره 245 مرداد ­ماه 1399  ژولای  2020

ارگان مرکزی حزب کار ایران(توفان)

صفحه حزب کار ایران(توفان) در شبکه جهانی اینترنت

www.toufan.org

نشانی پست الکترونیکی(ایمیل)

toufan@toufan.org

لینک چند وبلاگ حزبی

وبلاگ توفان قاسمی

http://rahetoufan67.blogspot.se/

وبلاگ ظفرسرخ

 http://kanonezi.blogspot.se/

 وبلاگ کارگر آگاه

 http://www.kargareagah.blogspot.se/

  سایت کتابخانه اینترنتی توفان

http://toufan.org/ketabkane.htm

 سایت آرشیو نشریات توفان

 http://toufan.org/nashrie_tofan%20archive.htm

 توفان در توییتر

https://twitter.com/toufanhezbkar

توفان در فیسبوک

https://www.facebook.com/hezbekar.toufan.3/

 توفان درفیسبوک به زبان انگلیسی

https://www.facebook.com/pli.toufan?fref=ts

 توفان درشبکه تلگرام

https://telegram.me/totoufan